31 Μαρ 2010

Νέο χαράτσι 8% στον κλάδο παροχής υπηρεσιών

του Χρήστου Κίτσιου
Πηγή: Euro2day
Δημοσιεύθηκε: 07:50 - 31/03/10

Αναστάτωση και σύγχυση στην αγορά προκαλεί διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, με την οποία επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 8% σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ, που κόβουν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται ποιοι τομείς από τον τεράστιο κλάδο των υπηρεσιών υπάγονται στην παραπάνω υποχρέωση.

Με μια λακωνική και ως εκ τούτου αρκετά ασαφή διατύπωση το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει την υποχρέωση προκαταβολής φόρου από την 1η/7/2010 στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις για την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών άνω των 300 ευρώ. Το ίδιο το άρθρο 6, παράγραφος 10, του υπό ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου δεν λύνει κάποιες από τις δεκάδες απορίες που προκαλεί η παραπάνω ρύθμιση, καθώς αναφέρεται λακωνικά "για όλες τις λοιπές περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών εφόσον οι συναλλαγές ξεπερνούν τα τριακόσια (300) ευρώ, παρακρατούν φόρο με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%)".

Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υποχρεούνται σε παρακράτηση φόρου για τις συναλλαγές που κάνουν με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με την παραπάνω ρύθμιση η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και για συναλλαγές με τρίτους. Με τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη η διάταξη δείχνει να αφορά σε όλο το φάσμα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υπηρεσιών.

Εξαιρούνται μόνο,με τη διά της ατόπου απαγωγής όσοι ήδη προκαταβάλλουν φόρο (π.χ. δικηγόροι, δημοσιογράφοι) καθώς και οι συναλλαγές εταιριών με φυσικά πρόσωπα. Εφόσον η διατύπωση δεν τροποποιηθεί ή δεν απαλειφθεί, τότε το υπουργείο θα πρέπει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με υπουργική απόφαση ή με εγκύκλιο να ορίσει σε ποιες κατηγορίες του ευρύτατου κλάδου παροχής υπηρεσιών αφορά όπως και με ποιον τρόπο και σε ποια τακτά χρονικά διαστήματα θα αποδίδεται ο φόρος.

Στόχος της διάταξης, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, που ρωτήθηκαν από το Euro2day, είναι να τονωθούν άμεσα τα δημόσια έσοδα καθώς η παρακράτηση φόρου θα διενεργείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα αποδίδεται μέσα στη χρονιά. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η ρύθμιση αποτελεί προείσπραξη φόρου ο οποίος θα συμψηφίζεται με τον φόρο που θα προκύπτει ετησίως από το δηλωθέν εισόδημα. Με δεδομένο ότι ο κλάδος παροχής υπηρεσιών (εξαιρουμένων των τραπεζών που δεν θα υπαχθούν στη διάταξη) τζιράρει ετησίως περί τα 60 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών αποσκοπεί στο να προεισπράξει υψηλούς φόρους.

Αν η προκαταβολή ισχύσει για το σύνολο του κλάδου, οι δυνητικοί φόροι βάσει των στοιχείων πωλήσεων της ICAP μπορεί να ανέλθουν και στα 4,8 δισ. ευρώ. Πέραν όμως των τραπεζών, θα εξαιρεθούν και οι συναλλαγές με φυσικά πρόσωπα καθώς και υπηρεσίες που βαρύνονται ήδη από προκαταβολή φόρου 20%.

Απορίες υπάρχουν και για το αν θα επιβληθεί παρακράτηση για συναλλαγές με νομικά πρόσωπα έδρας του εξωτερικού. Για παράδειγμα, σε συναλλαγές ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με tour operators θα βαρύνονται με παρακράτηση φόρου και αν ναι θα αποδίδεται από τους tour operators; Αντίστοιχα ερωτήματα υπάρχουν και για άλλους κλάδους και αυτά θα λυθούν με την υπουργική απόφαση ή με την εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η ρύθμιση προκαλεί ήδη την αντίδραση των εταιριών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, οι οποίες είναι και οι μόνες που αντιλήφθηκαν το νέο χαράτσι, καθώς η λακωνική διατύπωση αποκοίμισε την υπόλοιπη αγορά.

Θα πνίξει τη ρευστότητα της αγοράς η προκαταβολή

Με δεδομένο ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους του ευρύτερου κλάδου παροχής υπηρεσιών βάσει και πάλι των δεδομένων της ICAP ανέρχεται μόλις στο 10%, με ιστορικά στοιχεία, η επιβολή προκαταβολής φόρου απειλεί τη ρευστότητα των επιχειρήσεων σε μια περίοδο μάλιστα όπου ο μέσος χρόνος εξόφλησης φθάνει στους 12 μήνες.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, θα υπάρξουν εταιρίες που θα προκαταβάλλουν φόρο υψηλότερο από αυτόν που θα προκύπτει σύμφωνα με το δηλωθέν καθαρό τους εισόδημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απλώς θα μεταφέρουν για επόμενες χρήσεις πιστωτικό φόρου. Η προκαταβολή επιβάλλεται σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, όπου ο τζίρος υποχωρεί, οι τράπεζες δεν δανείζουν ή αν το κάνουν χρεώνουν τσουχτερά επιτόκια και ο μέσος χρόνος εξόφλησης έχει ξεφύγει, με υπαιτιότητα και του Δημοσίου, στους 12 μήνες (συνυπολογιζομένων των μεταχρονολογημένων επιταγών).

Οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών κινδυνεύουν να υποχρεωθούν να προκαταβάλουν φόρο επί πωλήσεων για τις οποίες δεν έχουν εισπράξει ακόμη λεφτά(!), ενώ τουλάχιστον σήμερα στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο αποδίδουν την προκαταβολή όταν εισπράξουν την οφειλή. Οι εταιρίες θα αναγκαστούν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες τους, τορπιλίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίπτωση στις ελεύθερες ταμειακές ροές τους και το ενδεχόμενο να χρειαστεί να προσφύγουν στον δανεισμό.

Η διάταξη αναμένεται να αιφνιδιάσει δυσάρεστα την αγορά, η οποία δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τη ρύθμιση και βεβαίως τη φοροεπιδρομή που συνεπάγεται, ούτε ακόμη και πως μεγάλοι κλάδοι παροχής υπηρεσιών θίγονται (ξενοδοχεία, διαφημιστικές, εταιρίες εκδόσεων, σειρά ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά.).

29 Μαρ 2010

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης & Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα!




Η Ένωση Επιχειρήσεων Επικοινωνίας & Διαφήμισης Βορ. Ελλάδος ζητά

Το 30% των δαπανών επικοινωνίας του Δημοσίου να αποδίδεται στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας

- Μέτρο που θα συμβάλει άμεσα στην ενίσχυση και ανάπτυξη των τοπικών αγορών.
- Γιατί όλα τα μεγάλα κονδύλια διαφημίσεων των Οργανισμών του Δημοσίου καταλήγουν στην Αθήνα. - Ζητείται η παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος (Ε.Ε.Δ.Ε.Β.Ε.) καλεί τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να παρέμβει άμεσα στους διαγωνισμούς του Δημοσίου και των Οργανισμών, που με "φωτογραφικές διατάξεις" στις προκηρύξεις τους, οδηγούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στις διαφημιστικές εταιρίες της Αθήνας, αποκλείοντας τις επιχειρήσεις επικοινωνίας της Ελληνικής Περιφέρειας, με αποτέλεσμα την απομόνωση των τοπικών αγορών.

Κοινωνούς της απαράδεκτης αυτής κατάστασης κάνει η Ε.Ε.Δ.Ε.Β.Ε., την Υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη, την Υφυπουργό Γ.Γ. Μακεδονίας - Θράκης κ. Θεοδώρα Τζάκρη, τον Υφυπουργό της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας κ. Γιώργο Πετρουλάκη και τους προέδρους όλων των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης ζητώντας με την παρέμβασή τους να συμβάλλουν στην διαφάνεια και εξυγίανση των διαγωνισμών με την προσθήκη τροποποιητικής εγκυκλίου, με την οποία θα υποχρεώνονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διαχωρίζουν ένα ποσοστό 30% της δαπάνης επικοινωνίας των Οργανισμών υπέρ της Ελληνικής Περιφέρειας, με διαχειριστές τις τοπικές επιχειρήσεις επικοινωνίας και όχι της Αθήνας. Το μέτρο αυτό, θα συμβάλλει άμεσα στην οικονομική ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Ε.Β.Ε. κ. Ντίνος Κωστόπουλος στην παρέμβασή του κάνει έκκληση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και αναφέρει: "Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επίπονες προσπάθειές σας, για αναθεώρηση όλων εκείνων των "κακώς κείμενων" της εθνικής μας οικονομίας, που δυστυχώς μας οδήγησαν ως χώρα σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο. Στις δύσκολες αυτές ώρες που περνάει ο τόπος μας, πιστεύουμε ότι προσωπική σας πρόθεση είναι να θέσετε τις προτεραιότητες εκείνες, που θα αναδείξουν μέσα από δίκαιες διαδικασίες, άμεσα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την οικονομία μας, δηλαδή ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης των επιχειρήσεων και του "επιχειρείν" στην Ελλάδα.

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις αυτή τη χρονική στιγμή, περνούν πραγματικά πολύ δύσκολες ώρες, οι οποίες είναι εντονότερες και σκληρότερες για τις επιχειρήσεις στην Ελληνική Περιφέρεια. Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει τεράστια ζημία, αφού η πτώση στον τζίρο το 2009 άγγιξε το 50% σε πολλές επιχειρήσεις επικοινωνίας, με απρόβλεπτες συνέπειες στο 2010. Με αγωνία παρακολουθούμε τις εξελίξεις καθημερινά, δίνοντας την συγκατάθεσή μας στους χειρισμούς της Κυβέρνησης, γιατί ελπίζουμε ότι είναι αναγκαίο να υποβληθούμε όλοι μας σε θυσίες για το καλό της χώρας μας. Όμως τα οικονομικά περιθώρια όλων μας, στενεύουν και είναι άγνωστο πόσες ακόμη μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας θα αντέξουν μέσα στο 2010 και πόσες από αυτές θα μπορέσουν να συνεχίσουν στο 2011.

Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από την Κυβέρνηση με κατεύθυνση την ανάπτυξη και την υποβοήθηση της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας, που ήταν και είναι πάντα ο αιμοδότης της εθνικής μας οικονομίας. Πρέπει κάποιος επιτέλους, να σταματήσει τον κατήφορο που βιώνουν εδώ και χρόνια όλες οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις εξ αιτίας των μεγάλων συμφερόντων, αλλά και εξ αιτίας της ατολμίας των πολιτικών υπευθύνων, που δεν θέλουν να δώσουν με πράξεις μια ανάσα επιτέλους στην Ελληνική Περιφέρεια.

Μέσα σε αυτήν την οικονομική καταιγίδα των εξαγγελιών σας, για περιστολή δαπανών στον δημόσιο τομέα, για την αύξηση της φορολογίας, για την περικοπή μισθών και επιδομάτων, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κλπ. δεν μπορεί να "γίνεται πάρτυ εκατομμύριων ευρώ για την διαφήμιση" - δεν μπορεί ακόμη κάποιοι οργανισμοί του Δημοσίου με τις πράξεις τους να προκαλούν το κοινό αίσθημα. Διαβάζουμε λοιπόν, στις εφημερίδες ότι στον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ για την επικοινωνιακή προβολή του, θα δαπανηθούν 130 και πλέον εκατομμύρια ευρώ και ότι "ερίζουν" μεταξύ τους αυτοί που διεκδικούν τον μεγάλο λογαριασμό, προτάσσοντας "κομματικές προσδέσεις", "προσωπικές" σχέσεις, "φιλικές" συμφωνίες και "ανταποδοτικές" συνεργασίες!

Σε άλλο δημοσίευμα διαβάζουμε ότι προκηρύχθηκε το spec προβολής του ΟΤΕ για 72 εκατομμύρια ευρώ και ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό πρέπει να είναι μόνον μέλη της ΕΔΕΕ (αποκλείοντας παράνομα τη συμμετοχή επιχειρήσεων άλλης Ένωσης!) και ότι ο κάθε συμμετέχων πρέπει να έχει απαραίτητα τζίρο όχι μικρότερο των 40 εκατομ. ευρώ!( δηλαδή, τα 72 εκατομμύρια θα πάνε με αυτόν τον "φωτογραφικό τρόπο" σε ορισμένους εξ αρχής!).

Φοβερά και τρομερά πράγματα!.. Έτσι φθάσαμε στην καταστροφή κύριε Υπουργέ, με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, που οδήγησαν την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση ε κ τ ό ς ανάπτυξης και υπέρ των μεγάλων που διαρκώς επιζητούν όλο και περισσότερα. Να γιατί, δεν εφαρμόσθηκε ποτέ στην Ελλάδα, η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα ενισχυθεί η Περιφέρεια. Γιατί όλα τα χρήματα με τη μεθόδευση των εκάστοτε διαγωνισμών του Δημοσίου, πάνε πάντα στις ίδιες τσέπες. Αυτό το κακό που συμβαίνει στην Ελλάδα, πρέπει να πάρει κάποτε τέλος. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας από τον χώρο της Επικοινωνίας, που εκπροσωπούνται νόμιμα από το 1965 μόνον από την Ένωσή μας, διεκδικούν το 30% όλων των διαγωνισμών προβολής του δημοσίου και των οργανισμών του δημοσίου, να δίδεται στην Περιφέρεια μέσω των επιχειρήσεων επικοινωνίας που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Ζητάμε κύριε Υπουργέ, να αφουγκρασθείτε την αγωνία μας - την αγανάκτησή μας και να κάνετε άμεση παρέμβαση στο θέμα. Για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για πρώτη φορά, υπέρ των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας!"

11 Μαρ 2010

Λαμπερή «Βραδιά Επικοινωνίας» και βραβεύσεων στη Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ κ. Ντίνος Κωστόπουλος μαζί με το Γεν. Δ/ντή της ΕΒΕ κ. Τάσο Κυριακίδη, την υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας κ. Λήδα Παπαδοπούλου και τον κ. Ρούλη Εδιάρογλου της PROLINE.

- Τιμήθηκαν για την πολυετή προσφορά τους στον χώρο της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, δημοσιογράφοι και άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.- Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη διαφήμιση και την επικοινωνία αναφέρθηκε στο πλαίσιο της «6ης Βραδιάς Επικοινωνίας» ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος κ. Ντίνος Κωστόπουλος υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος στη χρονιά που πέρασε είχε δραματική πτώση 40% για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

Ο διοικητής της Ν.Δ.Β.Ε. κ. Δημήτρης Τσαϊλάς μαζί με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας κ. Ντίνο Κωστόπουλο και τον πρόξενο κ. Άγι Κυνηγόπουλο.

Η Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία για 6η συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Μακεδονίας - Θράκης, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο ξενοδοχείο "Ρorto Palace" την «6η Βραδιά Επικοινωνίας» εκδήλωση - θεσμό στην οποία όπως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται και οι καθιερωμένες Τιμητικές Βραβεύσεις δημοσιογράφων εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ανθρώπων της επικοινωνίας, που επί σειρά ετών προσέφεραν σημαντικό έργο στον χώρο.

Την τιμητική πλακέτα στο σκηνοθέτη Κώστα Εφραιμίδη παρέδωσαν ο βουλευτής κ. Κώστας Γκιουλέκας και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕΒΕ κα Μαριάννα Πάγκαλου.

«Είναι καιρός να αλλάξουμε τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια, με έργο και δράσεις που θα αναδείξουν το δυναμικό της, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ και πρόεδρος του «Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας» κ. Ντίνος Κωστόπουλος. Στοχεύουμε φέτος με αφορμή τον εορτασμό των 45 χρόνων του κλάδου μας (1965 – 2010) να δημιουργήσουμε δράσεις που θα συμβάλλουν σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας. Το 2009 ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 35ετίας για τον κλάδο, αφού η πτώση του τζίρου στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ξεπέρασε το 40%. Κάνουν μέγα λάθος όσοι περιμένουν να περάσει η οικονομική κρίση από μόνη της. Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα της αγοράς και να ξαναξεκινήσουν με νέα στρατηγική. Προτείνουμε οι Τράπεζες να σταματήσουν να χορηγούν «εορτοδάνεια» και «δάνεια express» και να εφαρμόσουν τρόπους υποβοήθησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με νέες ιδέες αναπτυξιακού χαρακτήρα. Για παράδειγμα, να χρηματοδοτήσουν τη διαφήμιση και την επικοινωνία των επιχειρήσεων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ή του ΕΣΠΑ, γεγονός που θα ανατρέψει τη συρρίκνωση των τοπικών αγορών άμεσα και θα συμβάλλει ουσιαστικά και γρήγορα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι η διαφήμιση και η επικοινωνία ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι το οξυγόνο της επιχειρηματικότητας» τόνισε ο κ. Κωστόπουλος.

Τιμώμενοι και βραβεύσεις
στην 6η Βραδιά Επικοινωνίας

Η κ. Δανάη Δημητρακοπούλου εκδότρια της ιστορικής εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας, μαζί με την κ. Λίλλυ Κωστοπούλου του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας και τον κ. Θάνο Παπαχρήστου της χορηγού εταιρίας Jeremy Boy Exclusive.

Στην «6η Βραδιά Επικοινωνίας» τιμήθηκαν από τον χώρο των Μ.Μ.Ε., η εκδότρια κ. Βίκυ Σουλοπούλου για την πολυετή προσφορά των ιστορικών εφημερίδων "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" και "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ", η πρώτη εκφωνήτρια του Ρ/Σ Μακεδονίας κ. Έρα Γερμανού), η δημοσιογράφος – τηλεπαρουσιάστρια της ΕΡΤ κ. Μαρία Χούκλη, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας κ. Πάνος Θεοδωρίδης, ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Mελίκης, ο καθηγητής κ. Ρήγας Τζελέπογλου, ο σκηνοθέτης κ. Κώστας Εφραιμίδης και ο δημοσιογράφος – εκφωνητής και παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της ΕΡΤ-3 κ. Ηλίας Πανάς.

Από τον χώρο της Επικοινωνίας και Διαφήμισης τιμήθηκαν για την πολυετή προσφορά τους, η κ. Ειρήνη Παπανικολάου (εκφωνήτρια ΕΡΤ - διαφημιστικά σποτς 1970 - 90), η κ. Στέλλα Σμουλιώτη (εκφωνήτρια ΕΡΤ - διαφημιστικά σποτς 1970 - 90), ο κ. Νίκος Λαγόπουλος (εκφωνητής ΕΡΤ - διαφημιστικά σποτς 1970 - 90), ο κ. Αργύρης Λογοθέτης (δ/ε IAAS 1976-) και ο κ. Πέτρος Βογιατζόγλου (δ/ε "Ραδάς" 1965-)

Την τιμητική πλακέτα στην ηθοποιό του ΚΘΒΕ – εκφωνήτρια κ. Στέλλα Σμουλιώτη απένειμε ο πολιτευτής κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ματθαίος Τσούγκας.

Τέλος, από τον χώρο των Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειας τιμήθηκε φέτος η κ. Δανάη Δημητρακοπούλου εκδότρια της ιστορικής εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" της Λάρισας και με το ειδικό βραβείο "ΑΛΚΗΣ ΣΤΕΑΣ" που κάθε χρόνο επιβραβεύεται από τον δημιουργικό χώρο της επικοινωνίας μια ξεχωριστή νέα παρουσία, τιμήθηκε το δημιουργικό γραφείο "Beetroot" των Βαγγέλη Λιάκου, Αλέξη Νίκου και Γιάννη Χαραλαμπόπουλου για την εικαστική τους παρέμβαση στις εκδηλώσεις των 44ων Δημητρίων. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, εμφανίσθηκε και το καταπληκτικό γυναικείο κουαρτέτο εγχόρδων "4tissimo".

Το Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας

Η ταμίας της ΕΕΔΕΒΕ κ. Χριστίνα Τζελέπογλου μαζί με τους επιχειρηματίες Παναγιώτη Κανελλόπουλο και Θάνο Παπαχρήστου και τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας κ. Ντίνο Κωστόπουλο.

Στην "6η Βραδιά Επικοινωνίας" παραβρέθηκαν σε μια ζεστή ατμόσφαιρα τα μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος (ΕΕΔΕΒΕ), ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής καθηγητής κ. Αστέριος Δεληγιάννης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Τζιόλας, ο βουλευτής κ. Κώστας Γκιουλέκας, οι πολιτευτές κ.κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και Παναγιώτης Κοκκόρης, οι πρόξενοι κ.κ. Μιχάλης Γκιγκιλίνης και Άγις Κυνηγόπουλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Γιώργος Πιπερόπουλος, ο Διοικητής της Ν.Δ.Β.Ε. κ. Δημήτρης Τσαϊλάς, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Θόδωρος Αθανάσαρος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ματθαίος Τσούγκας, πολλοί εκπρόσωποι όλων των Μ.Μ.Ε. (Τύπος – Ραδιοφωνία - Τηλεόραση), Πρόεδροι Οργανισμών, πολλοί επιχειρηματίες κ.α., καθώς και τα μέλη του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού σωματείου ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, για το οποίο η υπεύθυνη του Τομέα Δημοσίων Σχέσεων κ. Λήδα Παπαδοπούλου και η οποία τόνισε ότι το ΕΛ.Κ.Ε. δεν σκοπεύει να ασχοληθεί με τα «κακώς κείμενα» του παρελθόντος, αλλά θα προτείνει και θα δημιουργήσει δράσεις και προγράμματα που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της κοινωνικής συμμετοχής και προσφοράς για το καλό του τόπου μας.

45 χρόνια επι-κοινωνίας
ΕΕΔΕΒΕ (1965 – 2010)

Κώστας Εφραιμίδης, Μπέτυ Μακρή, Ντίνος Κωστόπουλος

Η φετινή διοργάνωση είχε ιδιαίτερο εορταστικό χαρακτήρα γιατί συμπίπτει με την συμπλήρωση 45 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΕΒΕ. Οι άνθρωποι της επικοινωνίας στη Βόρεια Ελλάδα γιορτάζουν τα 45 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου αναγνωρισμένου σωματείου του κλάδου στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965 από τον αείμνηστο Άλκη Στέα της μακροβιότερης ελληνικής διαφημιστικής εταιρίας, της ιστορικής "ΗΧΩ" των Άλκη Στέα, Άρη Κυλίτη και Λάκη Μιχαηλίδη. Μαζί τότε, με τους "πρώτους σκαπανείς" της διαφήμισης Ναούμ Βοσνιάκο, Νίκη Παπαδοπούλου, Γιώργο Βαλιάνο, Κώστα Μαυροειδή, Νίκο Τζοάννου, Θόδωρο Ασπασίδη κ.α. δημιούργησαν την Ένωση Διαφημιστών Βορ. Ελλάδος (Ε.Δ.Β.Ε.), της οποίας συνεχιστές σήμερα είναι τα μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος (ΕΕΔΕΒΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας.

Αναγγελία Συνέδριου Επικοινωνίας
στη Βόρεια Ελλάδα

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας κ. Ντίνος Κωστόπουλος με αφορμή την "6η Βραδιά Επικοινωνίας" δήλωσε ότι "οι άνθρωποι της διαφήμισης συνεχίζουν την πορεία της δημιουργικής παρουσίας τους στο "επιχειρείν" του βορειοελλαδικού χώρου, με σεβασμό στους συναδέλφους του χθες και με στόχους για το αύριο. Στοχεύουμε το 2010 παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται ο κλάδος, γιατί είναι ο πρώτος που επλήγει από την κρίση, να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για την σταθεροποίηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με δράσεις που υποβοηθούν την επιχειρηματική ανάπτυξη. Με τη διοργάνωση ημερίδων και επιμορφωτικών σεμιναρίων στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στην Περιφέρεια και με το ξεκίνημα ενός νέου θεσμού, του 1ου Συνεδρίου Επικοινωνίας στη Βόρεια Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάϊο. Για τη διοργάνωση του συνεδρίου μίλησε η Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ κ. Αντιγόνη Λουμάκου και τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, των φορέων και οργανισμών, των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όλων εκείνων που με τη συνεχή δράση τους αναδεικνύουν τις τάσεις και τις προοπτικές για την ανάπτυξη στη χώρα μας. Αυτή η "Γιορτή της Επικοινωνίας" θέλουμε να γίνει όχημα ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα.