8 Ιουλ 2010

Ημερίδα για την Κρίση της αγοράς στη Θεσσαλονίκη


Οι συντελεστές της Ημερίδας «Η Αγορά σε Κρίση – Αντιδρούμε Ε-ξυπνα».


Με πρωτοβουλία της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος (ΕΕΔΕΒΕ) διοργανώθηκε με επιτυχία στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ημερίδα με θέμα "Η αγορά σε κρίση - Ώρα για το επόμενο βήμα - Αντιδρούμε έ-ξυπνα" με σκοπό την ενημέρωση των επαγγελματιών, των ανθρώπων του μάρκετινγκ και της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Την ημερίδα που τελούσε υπό την αιγίδα της Νομαρχίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνδιοργανώθηκε για πρώτη φορά από 4 επαγγελματικούς φορείς, το "Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας", το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την ΕΕΔΕΒΕ και το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική συνέργεια - απάντηση, απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της Περιφέρειας.


Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ντίνος Κωστόπουλος, Τάσος Παγκάκης, Κώστας Εφραιμίδης.


Χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυναν, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αναγέννησης" κ. Στέλιος Παπαθεμελής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κωστής Χατζαρίδης, ο πρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ και του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας κ. Ντίνος Κωστόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος, ο οικονομολόγος κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Ποσειδώνος, η υπεύθυνη του Τομέα Επιμόρφωσης του ΕΛ.Κ.Ε. κ. Αντιγόνη Λουμάκου, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΕΒΕ κ. Αντώνης Κωνσταντίνου και ο επίτιμος πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. κ. Αριστείδης Ποσδρικίδης.


Ο πρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ κ. Ντίνος Κωστόπουλος μαζί με τον εκπρόσωπο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Ποσειδώνος, τον οικονομολόγο κ. Παναγιώτη Κοκκόρη και τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Παπαγιαννόπουλο.


Η Ημερίδα "Αντιδρούμε έ-ξυπνα" διοργανώθηκε για να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα της αγοράς και να προτείνει νέους τρόπους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Με κεντρικούς ομιλητές δύο διακεκριμένους και έμπειρους επιχειρηματικούς συμβούλους από την Αθήνα και την Κύπρο, τον κ. Τάσο Παγκάκη σύμβουλο επικοινωνίας και διευθυντή του ομίλου CIVITAS και τον κ. Γρηγόρη Νεοκλέους (Bsc, MBA) σύμβουλο επικοινωνίας και ανθρώπινων Σχέσεων σε θέματα διαχείρισης και επίλυσης διαφορών, προτάθηκαν αποτελεσματικές και χρήσιμες λύσεις για διέξοδο από την κρίση. Σ' έναν ανοιχτό διάλογο, με διαδραστικά παραδείγματα που εντυπωσίασαν όλους όσους παρακολούθησαν την ημερίδα.


Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΕΒΕ κ. Αντώνης Κωνσταντίνου, τα μέλη του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας Αρετή Κορμά, Χάρης Νικολαϊδης και Μπάμπης Μιχαηλίδης.


Ο πρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ κ. Ντίνος Κωστόπουλος, μαζί με τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης αντιδήμαρχο Πρασίνου και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Παπαγιαννόπουλο, τον οικονομολόγο κ. Παναγιώτη Κοκκόρη, την υπεύθυνη Τομέα Επιμόρφωσης του ΕΛ.Κ.Ε. κ. Αντιγόνη Λουμάκου και το μέλος του Δ.Σ. σύμβουλο επί νομικών θεμάτων κ. Αντώνη Γυφτόπουλο.


Η ΕΕΔΕΒΕ και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ διοργάνωσαν αυτήν την ημερίδα με δωρεάν είσοδο, για να συμβάλλουν έτσι ενεργά στην υποβοήθηση ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της αγοράς της Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλα προβλήματα. Χορηγοί - υποστηρικτές της διοργάνωσης ήταν τα Σούπερ-Μαρκετς ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε., ο όμιλος ΣΙΑΜΑΤΡΑΣ Α.Ε., η AEGEAN AIRLINES, η BLUE AIR και το PORTO PALACE HOTEL. Xορηγοί επικοινωνίας ήταν οι εφημερίδες ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, καθώς και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί FM 100, KOSMORADIO, STAR FM, ΠΑΝΟΡΑΜΑ και ANTENNA.

Οι "Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης" στο Φεστιβάλ Πολιτισμού

Το Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 3ης Συνάντησης Πολιτιστικών Φορέων και Σωματείων του Κέντρου Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε 17 έως 20 Ιουνίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε σε μεγάλο ειδικό εκθεσιακό χώρο, τα οκτώ περίφημα αγάλματα "Οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης" (“Las Incantadas”) σε μεγάλες ψηφιακές απεικονίσεις ύψους 2,50 μέτρων, με κεντρικό τίτλο της έκθεσης «Η Θεσσαλονίκη λιγότερο όμορφη χωρίς τις ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ».


O σκηνοθέτης και υπεύθυνος Τομέα Πολιτισμού του ΕΛ.Κ.Ε. Κώστας Εφραιμίδης που επιμελήθηκε την παρουσίαση, μαζί με τον πρόεδρο κ. Ντίνο Κωστόπουλο, τον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη, τα μέλη του Δ.Σ. Αβραάμ Σκεντερίδη και Κώστα Σιμάκο.


Το θέμα της επιστροφής από το Μουσείου του Λούβρου των περίτεχνων και εξαιρετικής ομορφιάς οκτώ αγαλμάτων των "Μαγεμένων της Θεσσαλονίκης" ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, με πρωτοβουλία αυτή τη φορά , του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού σωματείου της Θεσσαλονίκης "Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας" που υιοθέτησε την ιδέα και που σκοπεύει να προσπαθήσει εκ νέου με την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας, διακεκριμένων προσωπικοτήτων του εξωτερικού και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών απ' όλη την Ελλάδα.

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η πρωτοβουλία αυτή του ΕΛ.Κ.Ε. για τους επισκέπτες της 3ης Συνάντησης Πολιτιστικών Φορέων και Σωματείων, που σκοπό είχε να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους Θεσσαλονικείς - γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν ότι και η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τα δικά της "χαμένα" περίτεχνα αγάλματα - μια πρωτοβουλία που συμβάλλει αναμφίβολα, στην πολιτιστική και καλλιτεχνική προαγωγή και ανάπτυξη του τόπου μας. Στο περίπτερο του ΕΛ.Κ.Ε. οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να υπογράψουν σε ειδικό βιβλίο για το αίτημα της επιστροφής των "Μαγεμένων" στην πόλη τους, να ενημερωθούν καλύτερα για το θέμα και να αποκτήσουν τις καταπληκτικές γκραβούρες των "Μαγεμένων" σε 8 καλαίσθητες καρτ-ποστάλ, που είναι μια ειδική έκδοση του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας.

Ο πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ κ. Ντίνος Κωστόπουλος συνομιλεί με τους εκπροσώπους του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης για την μεταφορά της έκθεσης Las Incantadas σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας.


Πρόκειται για αγάλματα εξαιρετικής τεχνικής και ομορφιάς, που βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Τα αγάλματα αυτά που ονομάζονταν “Είδωλα” ή “Las Incantadas” στα σεφαραδίτικα, διάλεκτος των Ισπανοεβραίων που σημαίνει “Οι Μαγεμένες”, ήταν 8 και παρίσταναν τον θεό Διόνυσο με πάνθηρα, μια Μαινάδα με διπλό φλάουτο, την Αριάδνη, την Λήδα με κύκνο, τον Γανυμήδη με τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό, έναν Διόσκουρο με προτομή αλόγου στα πόδια, την Αύρα και τη Νίκη.

Στόλιζαν μια δίτονη κιονοστοιχία με 5 κολώνες που ήταν φτιαγμένες από λείο μάρμαρο και κατέληγαν σε κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Τοποθετήθηκαν περίπου το 2ο αιώνα στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς στην Εγνατία, δίπλα στα Λουτρά Παράδεισος. Το 1864 τα αγάλματα μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, με άδεια των οθωμανικών αρχών, από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμμανουέλ Μίλλερ. Μέχρι το 1917 στην περιοχή δίπλα στα Λουτρά Παράδεισος στο ύψος της Εγνατίας, τα κατάλοιπα αυτής της κιονοστοιχίας βρίσκονταν στην αυλή του σπιτιού του Λιάτσι Αρδίτη, ενός πλούσιου εβραίου υφασματέμπορου. Όπως έλεγε η τελευταία αυτόπτης μάρτυρας των “Μαγεμένων” Ζεντίλ Κοέν, πριν από την πυρκαγιά του 1917 ένα μέρος από τα έργα τέχνης, που είχε στην κατοχή της η πλούσια οικογένεια του εβραίου υφασματέμπορα, πουλήθηκε στους Άγγλους.

Οι “Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης” γοήτεψαν όλους τους επισκέπτες της πόλης τότε, ενώ περιγράφηκε από διάφορους συγγραφείς της εποχής, ως το σημαντικότερο και το πιο όμορφο μνημείο της αρχαιότητας στη Θεσσαλονίκη.


Το περίπτερο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ με τις ψηφιακές απεικονίσεις των 8 περίτεχνων αγαλμάτων «Οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης» (Las Incantadas) στην 3η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων συγκέντρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού.


Η εκδήλωση με παράλληλη ομιλία - αφήγηση της φιλόλογου, δημοσιογράφου και εκδότριας κ. Αγγελικής Τριαρίδου με θέμα "Οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης - από τη Στοά των Ειδώλων, στις Καλοκυράδες της Αγοράς" που αναφέρεται στην μαγική ιστορία των 8 αγαλμάτων που στόλιζαν την είσοδο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης, λόγω κακοκαιρίας αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου και προγραμματίζεται νέα παρουσίαση του θέματος σε συνεργασία με την Helexpo.