O σκηνοθέτης και υπεύθυνος Τομέα Πολιτισμού του ΕΛ.Κ.Ε. Κώστας Εφραιμίδης που επιμελήθηκε την παρουσίαση, μαζί με τον πρόεδρο κ. Ντίνο Κωστόπουλο, τον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη, τα μέλη του Δ.Σ. Αβραάμ Σκεντερίδη και Κώστα Σιμάκο.
Το θέμα της επιστροφής από το Μουσείου του Λούβρου των περίτεχνων και εξαιρετικής ομορφιάς οκτώ αγαλμάτων των "Μαγεμένων της Θεσσαλονίκης" ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, με πρωτοβουλία αυτή τη φορά , του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού σωματείου της Θεσσαλονίκης "Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας" που υιοθέτησε την ιδέα και που σκοπεύει να προσπαθήσει εκ νέου με την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας, διακεκριμένων προσωπικοτήτων του εξωτερικού και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών απ' όλη την Ελλάδα.
Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η πρωτοβουλία αυτή του ΕΛ.Κ.Ε. για τους επισκέπτες της 3ης Συνάντησης Πολιτιστικών Φορέων και Σωματείων, που σκοπό είχε να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους Θεσσαλονικείς - γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν ότι και η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τα δικά της "χαμένα" περίτεχνα αγάλματα - μια πρωτοβουλία που συμβάλλει αναμφίβολα, στην πολιτιστική και καλλιτεχνική προαγωγή και ανάπτυξη του τόπου μας. Στο περίπτερο του ΕΛ.Κ.Ε. οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να υπογράψουν σε ειδικό βιβλίο για το αίτημα της επιστροφής των "Μαγεμένων" στην πόλη τους, να ενημερωθούν καλύτερα για το θέμα και να αποκτήσουν τις καταπληκτικές γκραβούρες των "Μαγεμένων" σε 8 καλαίσθητες καρτ-ποστάλ, που είναι μια ειδική έκδοση του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας.
Ο πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ κ. Ντίνος Κωστόπουλος συνομιλεί με τους εκπροσώπους του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης για την μεταφορά της έκθεσης Las Incantadas σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας.
Πρόκειται για αγάλματα εξαιρετικής τεχνικής και ομορφιάς, που βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Τα αγάλματα αυτά που ονομάζονταν “Είδωλα” ή “Las Incantadas” στα σεφαραδίτικα, διάλεκτος των Ισπανοεβραίων που σημαίνει “Οι Μαγεμένες”, ήταν 8 και παρίσταναν τον θεό Διόνυσο με πάνθηρα, μια Μαινάδα με διπλό φλάουτο, την Αριάδνη, την Λήδα με κύκνο, τον Γανυμήδη με τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό, έναν Διόσκουρο με προτομή αλόγου στα πόδια, την Αύρα και τη Νίκη.
Στόλιζαν μια δίτονη κιονοστοιχία με 5 κολώνες που ήταν φτιαγμένες από λείο μάρμαρο και κατέληγαν σε κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Τοποθετήθηκαν περίπου το 2ο αιώνα στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς στην Εγνατία, δίπλα στα Λουτρά Παράδεισος. Το 1864 τα αγάλματα μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, με άδεια των οθωμανικών αρχών, από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμμανουέλ Μίλλερ. Μέχρι το 1917 στην περιοχή δίπλα στα Λουτρά Παράδεισος στο ύψος της Εγνατίας, τα κατάλοιπα αυτής της κιονοστοιχίας βρίσκονταν στην αυλή του σπιτιού του Λιάτσι Αρδίτη, ενός πλούσιου εβραίου υφασματέμπορου. Όπως έλεγε η τελευταία αυτόπτης μάρτυρας των “Μαγεμένων” Ζεντίλ Κοέν, πριν από την πυρκαγιά του 1917 ένα μέρος από τα έργα τέχνης, που είχε στην κατοχή της η πλούσια οικογένεια του εβραίου υφασματέμπορα, πουλήθηκε στους Άγγλους.
Οι “Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης” γοήτεψαν όλους τους επισκέπτες της πόλης τότε, ενώ περιγράφηκε από διάφορους συγγραφείς της εποχής, ως το σημαντικότερο και το πιο όμορφο μνημείο της αρχαιότητας στη Θεσσαλονίκη.
Το περίπτερο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ με τις ψηφιακές απεικονίσεις των 8 περίτεχνων αγαλμάτων «Οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης» (Las Incantadas) στην 3η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων συγκέντρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού.
Η εκδήλωση με παράλληλη ομιλία - αφήγηση της φιλόλογου, δημοσιογράφου και εκδότριας κ. Αγγελικής Τριαρίδου με θέμα "Οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης - από τη Στοά των Ειδώλων, στις Καλοκυράδες της Αγοράς" που αναφέρεται στην μαγική ιστορία των 8 αγαλμάτων που στόλιζαν την είσοδο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης, λόγω κακοκαιρίας αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου και προγραμματίζεται νέα παρουσίαση του θέματος σε συνεργασία με την Helexpo.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου