25 Μαΐ 2012

Να Σταματήσει τις Διώξεις για τις Ενδεικτικές Επιγραφές Έδρας των Επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης

...ζητούν από το Δήμο Θεσσαλονίκης οι Επαγγελματικές Οργανώσεις και οι Εμπορικοί Σύλλογοι.


Εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης και την ώρα που τα συγκλονιστικά στοιχεία όλων των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης καταγράφουν μαύρες ημέρες για την τοπική μας αγορά(*) o Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει το καταστροφικό του έργο ενάντια στον επαγγελματικό και εμπορικό κόσμο της πόλης, ζητώντας να κατέβουν όλες οι ενδεικτικές - προσδιοριστικές πινακίδες των επιχειρήσεων που είναι τοποθετημένες πάνω από το ισόγειο των κτιρίων όπου εδρεύουν, παρά το γεγονός ότι διαμαρτύρονται εδώ και ένα χρόνο όλες οι Διοικήσεις των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης και όλες οι επαγγελματικές οργανώσεις και τα σωματεία.

Η Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος (ΕΕΔΕΒΕ) γίνεται καθημερινά δέκτης διαμαρτυριών και έντονων αντιδράσεων από επαγγελματικές οργανώσεις και σωματεία και συνεργασία με τα Επιμελητήρια και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων  Νομου Θεσσαλονίκης ζητά  την άμεση αναστολή των ενεργειών του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις ενδεικτικές επιγραφές έδρας των επιχειρήσεων μέχρις ότου το Υπουργείο Εσωτερικών που επεξεργάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2011 με την ειδικά συγκροτημένη Ο.Δ.Ε. τη νέα διαμόρφωση και τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου του Ν. 2946/2001 για τις υπαίθριες διαφημίσεις, με στόχο τον εντοπισμό και τη θεσμοθέτηση νέων νομοθετικών παρεμβάσεων και τροποποιήσεων. Γιατί, δυστυχώς αυτός ο Νόμος  α π α γ ο ρ ε ύ ε ι   τ α   π ά ν τ α  δημιουργώντας πλείστα προβλήματα στην επιχειρηματική ανάπτυξη- αλλά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια τα εκάστοτε Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν με βάσει τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Λόγω των σφοδρών αντιδράσεων το θέμα ήρθε κατ' επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, από πολλές δημοτικές παρατάξεις και δημοτικούς συμβούλους και παρά τις επανειλημμένες προφορικές διαβεβαιώσεις του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Οικονομικών του Δήμου κ. Χασδάϊ Καπόν οι οποίες δόθηκαν ως εφησυχασμό και προς τους προέδρους όλων των Επιμελητηρίων, ότι δηλαδή θα κατέβουν μόνον οι κάθετες πινακίδες γιατί αυτές κυρίως προσβάλουν την αισθητική της πόλης και την ασφάλεια των διερχόμενων πολιτών (;) στην πράξη με χιλιάδες κλητεύσεις προς τους εμπόρους και επαγγελματίες ζητά να αποκαθηλωθούν και όλες οι παράλληλες με τον άξονα του δρόμου ενδεικτικές πινακίδες που προσδιορίζουν την έδρα της κάθε επιχείρησης, δηλαδή  ε μ π α ί ζ ε ι  όλες τις Επαγγελματικές Οργανώσεις και ωθεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε ανυπαρξία και στην αφάνεια, με άμεσο αποτέλεσμα τον διωγμό τους από το κέντρο της πόλης, ενώ ήδη καταγράφονται και λουκέτα εξ αιτίας και αυτής της κατάστασης, με αποτέλεσμα κι άλλοι άνεργοι - κι άλλα ξενοίκιαστα γραφεία και διαμερίσματα στην ήδη επιβαρυμένη κακή κατάσταση της τοπικής μας αγοράς!.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ κ. Ντίνος Κωστόπουλος καταγγέλει ότι "Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θέλει μια μαύρη, θλιβερή και σκοτεινή πόλη χωρίς φωτεινές επιγραφές, χωρίς ζωντάνια και χωρίς εμπορική δραστηριότητα, βάλλοντας κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τακτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυκαταστημάτων, των πολυεθνικών και των εμπορικών κέντρων, στέλνοντας κατά χιλιάδες τα σημειώματα αυτοψίας στους ανυποψίαστους μικρο-επαγγελματίες, που εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης προσπαθούν να κρατηθούν με "νύχια και με δόντια" στην αγορά και να μην οδηγήσουν κι άλλους ακόμα εργαζόμενους, αλλά και τους εαυτούς τους στην συνεχώς ανερχόμενη στρατιά των χιλιάδων ανέργων (!) Στη συνέχεια τους καταλογίζει κλήτευση για αφαίρεση των πινακίδων τους, με την απειλή μεγάλων χρηματικών προστίμων (!) επικαλούμενος τον ανενεργό επί 12 χρόνια Ν.2946/2001, νόμο που ήδη επεξεργάζεται η Ο.Δ.Ε. του Υπουργείου Εσωτερικών για αναμόρφωσή του.

 Στην ήδη τραυματισμένη αγορά της πόλης με χιλιάδες λουκέτα και χιλιάδες ανέργους κάθε μήνα, ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα ξεθάβοντας μια  α ν α χ ρ ο ν ι σ τ ι κ ή   κ α ι   α ν τ ι α ν α π τ υ ξ ι α κ ή   δ ι ά τ α ξ η   του Ν. 2946/2001, διάταξη την οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας παλιότερα ως αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφισε  την εφαρμογή της, γιατί συμβάλλει στην συρρίκνωση της τοπικής μας αγοράς. Αν αυτό αληθεύει, τότε είναι λυπηρό και το ήθος και το ύφος του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης κ. Χασδάϊ Καπόν προς όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της πόλης, υποκρύπτει ενδεχομένως άλλες σκοπιμότητες και συμφέροντα ξένα προς την τοπική μας αγορά, όπως και η προσπάθεια εντυπωσιασμού που έγινε μέσω του Τύπου (βλ. εφημερίδα "Μακεδονία" στις 26.02.2012) που ούτε λίγο - ούτε πολύ κομπάζει ως μεγάλη επιτυχία (!) του Δήμου Θεσσαλονίκης το γεγονός ότι αποξηλώθηκαν πάνω από 1.500 ενδεικτικές πινακίδες καταστημάτων και επιχειρήσεων, μας βάζει σε πολλές σκέψεις! Η Εγκύκλιος 3 που εστάλη προς όλες τις Δ/νσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 26-2-2010 αφορούσε τις παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις στις οδικές αρτηρίες εντός και εκτός πολεοδομικών συγκροτημάτων και η εφαρμογή της και στις επιγραφές έδρας των επιχειρήσεων όπως υπογεγραμμισμένα διευκρινίζεται στην ίδια εγκύκλιο γίνεται με απόφαση του οικείου Δημάρχου ή του Δημοτικού Συμβουλίου (άρθρα 8 και 9 του Ν. 2946/2001, όπως τροποποιήθηκαν  με το άρθρο 13 του Ν. 3212/2003 σε συνδυασμό με τα δύο πρώτα εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 11 του Κ.Ο.Κ.) η οποία βεβαίως και πρέπει να είναι σε αρμονία με την κοινή λογική και το κοινό συμφέρον του τόπου. 

Ακούγονται διάφορα στην αγορά για την εμμονή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο θέμα αυτό, περί εισπρακτικής πολιτικής, περί εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πολυεθνικών κ.α.. Ένα είναι όμως βέβαιο: Ότι όλες οι επαγγελματικές οργανώσεις της πόλης, όλοι οι φορείς  κ α θ ο λ ι κ ά    δ ι α μ μ α ρ τ ύ ρ ο ν τ α ι  κατά του Δήμου τους, γιατί με αυτήν την πρακτική του συμβάλλει στην ερημοποίηση της αγοράς. "Οι συγκλονιστικές ανακοινώσεις όλων των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης δεν αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο ολιγωρίας των Αρχών, καταγράφοντας μια πραγματική τραγωδία - τη μεγαλύτερη καταστροφή του εμπορικού ιστού της Θεσσαλονίκης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο! Στο πρώτο 3μηνο της νέας χρονιάς - από 1η Ιανουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2012 - το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι έβαλαν λουκέτο πάνω από 750 βιοτεχνίες (!), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι έκλεισαν στο ίδιο διάστημα πάνω από 250 μεγάλες επιχειρήσεις και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά στην ιστορία του καταγράφει το κλείσιμο 5.400 επιχειρήσεων σε 3 μόλις μήνες! Είναι ανάγκη να αφυπνισθούμε όλοι μας - όλοι όσοι αγαπάμε και νοιαζόμαστε τον τόπο μας - γιατί αν δεν αναστρέψουμε αυτήν την κατάσταση, τότε θα οδηγήσουμε μοιραία για πολλά χρόνια τη Θεσσαλονίκη μας σε μεγάλη ηθική και κοινωνική απαξίωση" -καταλήγει ο κ. Κωστόπουλος.

Καλούμε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, τους δημοτικούς συμβούλους και τις Δημοτικές Παρατάξεις να θέσουν το θέμα αυτό εκ νέου στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίσουν αναστολή κάθε σχετικής ενέργειας, σε αναμονή της αναδιατύπωσης των διατάξεων του Νόμου από την διαβούλευση που γίνεται ήδη στο Υπουργείο Εσωτερικών και από το οποίο ζητάμε και πάλι να λάβει υπόψη του αυτήν την πραγματικότητα που μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας, σε μια δυσχερέστατη για τον τόπο μας στιγμή.

 Η Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος που είναι το πρώτο Αναγνωρισμένο από το Κράτος επαγγελματικό σωματείο του κλάδου στην Ελλάδα, κλητεύθηκε και συμμετείχε στη διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών και κατέθεσε προτάσεις με αναλυτικό Μνημόνιο και για το θέμα των ενδεικτικών προσδιοριστικών πινακίδων της έδρας των επιχειρήσεων. Ζητήσαμε την τροποποίηση του άρθρου 2  του Ν. 2946/2001  παράγραφος 2 ώστε η τοποθέτηση επιγραφών να επιτρέπεται και πέραν του ισογείου των κτιρίων με τις ίδιες προδιαγραφές που ισχύουν στο Άρθρο 2 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 16932 ( δηλ. με προδιαγραφές μέγιστο ύψος 0,70 εκ. , να εξέχουν 0,20 εκ. και να είναι τοποθετημένες παράλληλα με τις όψεις των κτιρίων). Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωσή από το Υπουργείο, αναμένεται εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος να γίνουν οι σχετικές τροποποιήσεις του Νόμου από την Ο.Δ.Ε. που επεξεργάζεται το θέμα.


Με εκτίμηση           
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Ντίνος Ρ. Κωστόπουλος               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου