16 Ιουν 2010

Οι "Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης" επιστρέφουν...

Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου ΕπικοινωνίαςΤο Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 3ης Συνάντησης Πολιτιστικών Φορέων και Σωματείων του Κέντρου Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται από 18 έως 20 Ιουνίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει σε μεγάλο ειδικό εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται πίσω από το Βασιλικό Θέατρο, τα οκτώ περίφημα αγάλματα "Οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης" σε μεγάλες ψηφιακές απεικονίσεις ύψους 2,50 μέτρων, με κεντρικό τίτλο της έκθεσης «Η Θεσσαλονίκη λιγότερη όμορφη χωρίς τις ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ».Ο Γανυμήδης με τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό.


Το θέμα της επιστροφής από το Μουσείου του Λούβρου των περίτεχνων και εξαιρετικής ομορφιάς οκτώ αγαλμάτων των "Μαγεμένων της Θεσσαλονίκης" επιστρέφει και πάλι στην επικαιρότητα, με πρωτοβουλία αυτή τη φορά, του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού σωματείου της Θεσσαλονίκης "Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας" που υιοθέτησε την ιδέα και που σκοπεύει να προσπαθήσει εκ νέου με την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας, διακεκριμένων προσωπικοτήτων του εξωτερικού και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών απ' όλη την Ελλάδα.

Είναι μια ευχάριστη έκπληξη η πρωτοβουλία αυτή του ΕΛ.Κ.Ε. για τους επισκέπτες της 3ης Συνάντησης Πολιτιστικών Φορέων και Σωματείων, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους Θεσσαλονικείς - γιατί πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι και η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τα δικά της "Ελγίνεια" αγάλματα - μια πρωτοβουλία που συμβάλλει αναμφίβολα στην πολιτιστική και καλλιτεχνική προαγωγή και ανάπτυξη του τόπου μας. Στο περίπτερο του ΕΛ.Κ.Ε. οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν σε ειδικό βιβλίο για το αίτημα της επιστροφής των "Μαγεμένων" στη Θεσσαλονίκη, να ενημερωθούν καλύτερα για το θέμα και να αποκτήσουν τις καταπληκτικές γκραβούρες των "Μαγεμένων" σε 8 καλαίσθητες καρτ-ποστάλ, που είναι μια ειδική έκδοση του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας.Η Νίκη.


Πρόκειται για αγάλματα εξαιρετικής τεχνικής και ομορφιάς, που βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Τα αγάλματα αυτά που ονομάζονταν “Είδωλα” ή “Las Incantadas” στα σεφαραδίτικα, διάλεκτος των Ισπανοεβραίων που σημαίνει “Οι Μαγεμένες”, ήταν 8 και παρίσταναν τον θεό Διόνυσο με πάνθηρα, μια Μαινάδα με διπλό φλάουτο, την Αριάδνη, την Λήδα με κύκνο, τον Γανυμήδη με τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό, έναν Διόσκουρο με προτομή αλόγου στα πόδια, την Αύρα και τη Νίκη.

Στόλιζαν μια δίτονη κιονοστοιχία με 5 κολώνες που ήταν φτιαγμένες από λείο μάρμαρο και κατέληγαν σε κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Τοποθετήθηκαν περίπου το 2ο αιώνα στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς στην Εγνατία, δίπλα στα Λουτρά Παράδεισος. Το 1864 τα αγάλματα μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, με άδεια των οθωμανικών αρχών, από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμμανουέλ Μίλλερ. Μέχρι το 1917 στην περιοχή δίπλα στα Λουτρά Παράδεισος στο ύψος της Εγνατίας, τα κατάλοιπα αυτής της κιονοστοιχίας βρίσκονταν στην αυλή του σπιτιού του Λιάτσι Αρδίτη, ενός πλούσιου Εβραίου υφασματέμπορου. Όπως έλεγε η τελευταία αυτόπτης μάρτυρας των “Μαγεμένων” Ζεντίλ Κοέν, πριν από την πυρκαγιά του 1917 ένα μέρος από τα έργα τέχνης, που είχε στην κατοχή της η πλούσια οικογένεια του Εβραίου υφασματέμπορα, πουλήθηκε στους Άγγλους.

Οι “Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης” γοήτεψαν όλους τους επισκέπτες της πόλης τότε, ενώ περιγράφηκε από διάφορους συγγραφείς ως το σημαντικότερο και το πιο όμορφο μνημείο της αρχαιότητας στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση των εγκαινίων του χώρου με τίτλο "Η Θεσσαλονίκη μας λιγότερη όμορφη χωρίς τις Μαγεμένες" θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιουνίου στις 9 μ.μ. στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο πίσω από το Βασιλικό Θέατρο, με παράλληλη ομιλία της φιλολόγου - δημοσιογράφου κ. Αγγελικής Τριαρίδου που θα αναφερθεί στην ιστορία των "Μαγεμένων της Θεσσαλονίκης".

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου