10 Σεπ 2010

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛ.Κ.Ε. ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΏΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου 2010 στην αίθουσα "Αλάξανδρος" του ξενοδοχείου "Μακεδονία Palace" η καθιερωμένη εδώ και 10 χρόνια σύνοδος της Ολομέλειας των Πολιτιστικών και Κοινωνικών Φορέων της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την έκδοση ψηφίσματος για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν την Θεσσαλονίκη. Την συνεδρία απασχόλυσαν τα μεγάλα έργα της πόλης και η πορεία τους, ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 2012, η παράδοση των χώρων των στρατοπέδων στους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, η μεταφορά της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στη Σίνδο και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στη θέση της, το θέμα των Σκοπίων και οι οικονομικές επιπτώσεις, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τους ΧΥΤΑ, οι κόμβοι της Περιφερειακής οδού, το Τεχνολογικό Πάρκο και η Ζώνη Καινοτομίας, ο βιολογικός καθαρισμός και η ύδρευση από τον Αλιάκμωνα, η στήριξη των ΜΜΕ και της οικονομίας της πόλης, η επτάχυνση των έργων του ΜΕΤΡΟ και η επέκτασή του Ανατολικά και Δυτικά, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, η υποθαλάσσια αρτηρία και η ζεύξη του Θερμαϊκού, η σχολική στέγη και τα Πανεπιστήμια, το Δικαστικό Μέγαρο, ο Τουρισμός κ.α.

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ που συμμετείχε στην Ολομέλεια με την παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ντίνου Κωστόπουλου, έκανε δύο παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά την μετονομασία της πλατείας παληάς Ηλεκτρικής Εταιρίας - που είναι η κεντρικότερη πλατεία της Θεσσαλονίκης- σε Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, γιατί αυτό συνάδει με τη θέση της (αρχή της Λεωφόρου Μεγ. Αλεξάνδρου και πολύ κοντά στο άγαλμα του στρατηλάτη - εκπολιτιστή Μεγ. Αλεξάνδρου). Χαρακτηριστικά, είπε ο πρόεδρος κ. Ντ. Κωστόπουλος: "Δεν μπορεί στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης να υφίστανται ακόμη, στο κέντρο της μία ..."τετράφωτη κολώνα" της 21ης Απριλίου (!) και γύρω-γύρω φυτεμένοι ορισμένοι αντιαισθητικοί και ξενόφερτοι για το περιβάλλον μας φοίνικες (!). Προτείνουμε στη θέση τους να κατασκευασθεί και να τοποθετιθεί η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Γοργόνα η αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου, που είναι και το πραγματικό ιστορικά σύμβολο της πόλης μας. Αφήσαμε όλα τα ιστορικά μας τεκμήρια στη λήθη και βρισκόμαστε σήμερα στην οδυνηρή πραγματικότητα, να μας τα υποκλέπτουν άλλοι λαοί (Τα Σκόπια)".

Η 2η παρέμβαση του ΕΛ.Κ.Ε. ήταν για το θέμα της Τουριστικής Προβολής της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό. Καμία σοβαρή προσπάθεια μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός της συγκρότησης του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Νομού Θεσσαλονίκης από τον οποίο απουσιάζει προκλητικά ο "καθ' ην αρμόδιος φορέας" η Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης & Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος και το Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας. Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε. είπε χαρακτηριστικά: "Χρειάζεται διαρκή και συνεχή προβολή της Θεσσαλονίκης σε όλες τις γειτονικές Βαλκανικές πρωτεύουσες. Οι αυριανοί επισκέπτες - τουρίστες της πόλης είναι πρώτα οι γείτονές μας. Δεν μπορεί να ταξιδεύουν 10 εκατομμύρια Ουκρανοί κάθε χρόνο για διακοπές στην Τουρκία και στην Ελλάδα μόλις ένα εκατομμύριο! Κάτι δεν πάει καλά με την τουριστική προβολή μας... Χρειάζονται άμεσες υποδομές και πρόγραμμα για την ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς μας, γεγονός που θα δώσει πνοή και ανάσα στην τοπική μας αγορά και οικονομία".

Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει άλλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου