20 Δεκ 2010

Όλα ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη

45 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1965 - 2010)

Η συνεισφορά των ανθρώπων της επικοινωνίας στους θεσμούς - Δραματική πτώση του τζίρου στη διαφήμιση το 2010 - Οι τιμητικές βραβεύσεις των πρωταγωνιστών.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ Ντίνος Κωστόπουλος με τα μέλη του Δ.Σ. Αντώνη Κωνσταντίνου, Αβραάμ Σκεντερίδη, Κώστα Σιμάκο, Μπάμπη Μιχαηλίδη και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιώργο Πιπερόπουλο.

Ο κ. Μιχάλης Κωτίδης με τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Δ.Ε.Β.Ε. κ. Ντίνο Κωστόπουλο, τον κ. Βασίλη Μπασιάκο και την κ. Βιργινία Βιλδιρίδη των κοσμηματοπωλείων Βιργινία Βιλδιρίδη, τον κ. Θάνο Παπαχρήστου των ενδυμάτων Jeremy Boy, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Κώστα Σιμάκο.


Η Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος (ΕΕΔΕΒΕ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας και υπό την αιγίδα της Νομαρχίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την επίσημη επετειακή εκδήλωση για τα 45 χρόνια της Επικοινωνίας και της Διαφήμισης στην Ελλάδα (1965 -2010) στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στελέχη των Δημοσίων Σχέσεων και της Επικοινωνίας, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, καθώς επίσης και πολλοί τελειόφοιτοι σπουδαστές του τμήματος Επικοινωνίας & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο κεντρικός ομιλητής κ. Θεόδωρος Ασπασίδης μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕΔΕΒΕ Ντίνο Κωστόπουλο και την δημοτική σύμβουλο Πυλαίας-Χορτιάτη Ανατολή Κωνσταντινίδου.

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα τιμήθηκαν για την σημαντικότατη προσφορά τους στον χώρο της Επικοινωνίας, ο καθηγητής Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων κ. Μάνος Ιατρίδης που ήταν ο οργανωτής του πρώτου σταθμού τηλεοράσεως της ΔΕΗ στην Ελλάδα το 1960 στη Θεσσαλονίκη, ο αείμνηστος Άλκης Στέας της ιστορικής διαφημιστικής "Ηχώ", ο κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης κ. Νίκος Μπιλιλής και ο πρώτος Γεν. Γραμματέας της ΕΔΒΕ, πρώην Νομάρχης και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Ασπασίδης ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Ο κύριος και η κυρία Κώστα Σιμάκου, μαζί με τη Λίλλη Κωστοπούλου της Below the Line και τον κ. Θάνο Παπαχρήστου των ενδυμάτων Jeremy Boy.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ κ. Ντίνος Κωστόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε : "Η Θεσσαλονίκη μας, ήταν πάντα πρωτοπόρος και στην επικοινωνία, όχι μόνον γιατί απ' εδώ εξέπεμψε ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός το 1960, αλλά και γιατί εδώ ιδρύθηκε η πρώτη Ένωση του κλάδου το 1965, από τους πρώτους "σκαπανείς" της διαφήμισης, τον αείμνηστο Άλκη Στέα, τον Λάκη Μιχαηλίδη, τον Άρη Κυλίτη, τον Ναούμ Βοσνιάκο, τον Κώστα Μαυροειδή, τη Νίκη Παπαδοπούλου (η πρώτη ελληνίδα γυναίκα διαφημίστρια), τον Γιώργο Βαλιάνο, τον Γιάννη Αξελή κ.α. Σε μια Θεσσαλονίκη, αναπτυσσόμενη τότε στη δεκαετία του 1960 βιομηχανικά, εμπορικά και καινοτόμα για την εποχή.

Δεν είναι τυχαίο, ότι από εδώ κατά τη δεκαετία του '60 ξεκίνησαν και αναδείχθηκαν πολλές μεγάλες και πρωτοπορειακές διοργανώσεις, όπως το Φεστιβάλ Τραγουδιού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 1960 εξέπεμψε ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός της ΔΕΗ με τον Άλκη Στέα, τον αξέχαστο Γιώργο Οικονομίδη, τη Ραλλού Μάνου, τη Μαίρη Λω, τον Νίκυ Γιάκοβλεφ και την ορχήστρα Γεράσιμου Λαβράνου και λίγα χρόνια αργότερα το 1965 και ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα, από την ταράτσα του περιπτέρου 5 της Δ.Ε.Θ. από τον αείμνηστους διαφημιστές Ναούμ Βοσνιάκο και Στέλιο Πανέτσο, με συνεργάτες τους τότε τους, Γιώργο Κωνσταντινίδη, Λευτέρη Κογκαλίδη, Λίτσα Φωκίδου, Τάσο Πυλαρινό, Γιώργο Μελίκη, Γιώργο Σερπεντζή, Φαίδωνα Γιαγκιόζη, Μάκη Αντωνόπουλο, Νίνα Χρυσάφη και τον αξέχαστο μίμο Άντριους. Στη Θεσσαλονίκη μας επίσης, ξεκίνησαν και τα περίφημα "Μπήτς-Πάρτυ" της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" με οργανωτή τον νεαρό τότε δημοσιογράφο Γιώργο Φωτιάδη, αλλά και ο πανελλήνιος θεσμός των Καλλιστείων στο αριστοκρατικό κλάμπ της εποχής "Λουξεμβούργο" στην παραλία της περιοχής 25ης Μαρτίου, με την συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων του θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου στην Κριτική Επιτροπή, την Τζένη Καρέζη, τον Γιάννη Γκιωνάκη, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τη Ζωή Λάσκαρη. Σε όλα αυτά τα γεγονότα - θεσμούς της Θεσσαλονίκης, οι άνθρωποι της διαφήμισης συμμετείχαν οργανωτικά και επικοινωνιακά, συνεισφέροντας πάντοτε και δημιουργικά και επιχειρηματικά.

Στην εκδήλωσή μας, με σεβασμό στους συναδέλφους του χθες και με το βλέμμα στο αύριο, τιμούμε τη δημιουργική παρουσία του κλάδου στο επιχειρείν, στον πολιτισμό και στην κοινωνία, που μέσα από την Επικοινωνία και τη Διαφήμιση ανέδειξαν διαχρονικά εδώ και 45 χρόνια, σημαντικότατες δημιουργίες, δράσεις και ιδέες, που μέσα στα επόμενα χρόνια έγιναν πιλοτικοί θεσμοί για παρόμοιες διοργανώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Θέλουμε και ευχόμαστε, ο κλάδος της επικοινωνίας στη Θεσσαλονίκη να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος και να γίνει και πάλι πρωτοπόρος και καινοτόμος. Η διαφήμιση και η επικοινωνία, από τη φύση τους εμπνέουν την αισιοδοξία και την ελπίδα και είμαστε βέβαιοι εν μέσω αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, ότι και πάλι θα πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια για επιχειρηματική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο".

O Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο διοικητής της ΝΔΒΕ κ. Δημήτρης Τσαϊλάς και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Χριστίνα Κελεσίδου.

Στην ίδια ομιλία του ο κ. Κωστόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει την κακή οικονομική κατάσταση που διέρχονται για δεύτερη συνεχή χρονιά όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου της Επικοινωνίας και της Διαφήμισης στην Περιφέρεια, με την δραματική πτώση του τζίρου τους πάνω από 50%. Είπε χαρακτηριστικά, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μεταφέρθηκε στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την μακρά ύφεση της αγοράς, τη μείωση του προσωπικού και το κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Και προέβλεψε ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση στους επόμενους 2 - 3 μήνες, δυστυχώς το 2011 αναμένεται να κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με απρόβλεπτες δραματικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ήδη το 2010 έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου και δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός, ότι ιστορικές εφημερίδες της Περιφέρειας κλείνουν γιατί αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ας δοθεί επιτέλους το 30% των κρατικών διαφημίσεων στην Περιφέρεια - όπως αυτό προβλέπεται από σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν- τότε η εικόνα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ελληνικής Περιφέρειας θα αντιστραφεί.

Την τιμητική πλακέτα των «45 ΧΡΟΝΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» στον πρώην Νομάρχη και Δημοτικό Σύμβουλο Θεόδωρο Ασπασίδη, παρέδωσαν ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Ορφανός, ο πρόξενος κ. Άγις Κυνηγόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ κ. Ντίνος Κωστόπουλος.

Χαιρετισμό για τα 45 χρόνια της Επικοινωνίας στην Ελλάδα έκαναν επίσης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος συνεχάρει τη Διοίκηση της ΕΕΔΕΒΕ για την δυναμική παρουσία και την πολυετή συνεχή προσφορά της στη Θεσσαλονίκη, ο πρόξενος κ. Άγις Κυνηγόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσφορά του Άλκη Στέα και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Γιώργος Πιπερόπουλος, ο οποίος θύμισε με σημασία στους παρευρισκόμενους τον τίτλο του βιβλίου του, από τη σειρά των εκπομπών του "Επικοινωνώ, άρα υπάρχω"..

Την τιμητική πλακέτα «45 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» για τον Μάνο Ιατρίδη παρέδωσαν ο πρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ Ντίνος Κωστόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντώνης Κωνσταντίνου στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Γιώργο Πιπερόπουλο.


Την τιμητική πλακέτα «45 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» στον εκλειπόντα Άλκη Στέα παρέδωσε ο πρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ κ. Ντίνος Κωστόπουλος στον υπεύθυνο του Τομέα Κοινωνικής Προσφοράς του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ κ. Μπάμπη Μιχαηλίδη.


Μετά το πέρας της τελετής, η ΕΕΔΕΒΕ παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των ανθρώπων της επικοινωνίας, της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων.
Την τιμητική πλακέτα στον σκηνοθέτη – κινηματογραφιστή Νίκο Μπιλιλή παρέδωσαν οι πρόεδροι της ΕΕΔΕΒΕ Μιχάλης Κωτίδης, Γιώργος Κωνσταντινίδης και Ντίνος Κωστόπουλος.

Ντίνος Κωστόπουλος, Μιχάλης Κωτίδης, Νίκος Λαγόπουλος, Γιώργος Βαλιάνος, Νίκος Μπιλιλής.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου