9 Φεβ 2010

Στο στόχαστρο οι Υπαίθριες Διαφημίσεις

ΕΕΔΕΒΕ: Να μην "δαιμονοποιηθούν" συλλήβδην
οι υπαίθριες διαφημίσεις!

" H Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος μετά την έκδοση των αποφάσεων της ολομέλειας του ΣτΕ για τις παράνομες υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες και με αφορμή την πρόσφατη κυβερνητική παρέμβαση προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, συντάσσεται με την πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη, επισημαίνοντας ότι μόνο με πιστή, δίκαιη και ορθή εφαρμογή των διατάξεων των Νόμων μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Ε.Β.Ε. κ. Ντίνος Κωστόπουλος δήλωσε σχετικά ότι "δεν θα πρέπει με αυτή τη νέα κυβερνητική παρέμβαση να "δαιμονοποιηθούν" συλλήβδην οι υπαίθριες διαφημίσεις και όλες οι διαφημιστικές επιχειρήσεις, γιατί αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την αγορά. Ανάμεσα στους παραβάτες υπάρχουν πολλές εταιρίες υπαίθριων διαφημίσεων, που τηρούν τη μέχρι τούδε ισχύουσα νομοθεσία. Οι Νόμοι για την πάταξη του φαινομένου των χιλιάδων παράνομων υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων στους ελληνικούς δρόμους εντός και εκτός πολεοδομικών συγκροτημάτων προϋπήρχαν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι ΟΤΑ στο βωμό της αύξησης των εσόδων τους δεν τους εφάρμοζαν, προφασιζόμενοι αδυναμία αποξήλωσής τους, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε μέσων και δαπανών.

Η Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος πολλές φορές στο παρελθόν, κατήγγειλε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα και ζήτησε κατ' επανάληψη από τους αρμόδιους φορείς (ΔΕΣΕ, Περιφέρεια, Νομαρχίες και Δήμους) να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την πάταξη των παρανομούντων, αλλά δυστυχώς πολλοί ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν και όταν αυτό έγινε - σε μεμονωμένες περιπτώσεις- έγινε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η άσκηση ποινικών διώξεων κατά των επιχειρήσεων υπαίθριας διαφήμισης, αλλά και κατά των αρμοδίων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σαφώς είναι και οι υπεύθυνοι για την ανάρτηση ή διατήρηση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο της χώρας, είναι βέβαιο ότι θα αναγκάσει όλους τους εμπλεκόμενους να συμμορφωθούν. Ευχόμαστε, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποξηλωθούν όλες οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις, για να εξυγειανθεί ο χώρος και να πάρει τέλος αυτή η ασυδοσία και η παρανομία, που δεν εγκυμονεί μόνον κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς, αλλά προσβάλλει γενικά την αισθητική μας, το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας. Παράλληλα όμως, πρέπει οι Δήμοι και οι Κοινότητες να καθορίσουν άμεσα τον διαθέσιμο αριθμό των νόμιμων σημείων που μπορούν να τοποθετηθούν διαφημιστικές πινακίδες, γιατί αν μόνον τις αποξηλώνουν, τότε πολύ σύντομα θα είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα διώκει συστηματικά την διαφήμιση. Χωρίς διαφημίσεις, θα έχουμε γύρω μας επιχειρήσεις, προϊόντα και υπηρεσίες με φθίνουσες πωλήσεις, δηλαδή ολοένα και πιό χαμηλότερη ανάπτυξη για τον τόπο μας.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να εμπλακούν στις ποινικές διώξεις αδίκως οι διαφημιζόμενοι και οι επιχειρήσεις επικοινωνίας που σχεδιάζουν και εκτελούν μια διαφημιστική εκστρατεία, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν σε όλη την επικράτεια αν οι θέσεις όπου ανάθεσαν να τοποθετηθούν οι διαφημίσεις τους, είναι νόμιμες ή παράνομες. Η καταβολή των αναλογούντων Δημοτικών Τελών διενέργειας διαφημίσεων, γίνονται από τις εταιρίες διαφημίσεων υπαίθριων πινακίδων και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τεκμήριο νομιμοποίησης. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει οι ΟΤΑ να καταλογίζουν κυρώσεις και ευθύνες μόνον στον επικαρπωτή αυτών των πινακίδων, που είναι οι εταιρίες υπαίθριων διαφημίσεων και όχι να "εξέρχονται" των ευθυνών τους καταγγέλοντας με ευκολία τον άμεσα προσβάσιμο διαφημιζόμενο ή τον διαφημιστή του, που δεν έχει και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με καμία παρανομία. Με την προϋπόθεση να πρυτανεύσουν το δίκαιο και η ορθή λογική, οι Ενώσεις Διαφημιστών και Διαφημιζομένων μπορούν και θέλουν να συμβάλουν στην οριστική λύση του προβλήματος και είναι έτοιμοι αν τους ζητηθεί από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.
Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι αυτή που καθορίζει τους νόμιμους χώρους για την τοποθέτηση των υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων και τα σημεία αυτά, δεν εκχωρούνται σε μία μόνον διαφημιστική εταιρία, αλλά σε όλες όσες ενδιαφέρονται. Ειδικότερα, θα πρέπει να δίδεται θέση και χώρος και στις τοπικές διαφημιστικές εταιρίες, η οποίες μέχρι τώρα παραγκωνίζονται και υπολείπονται, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται το μέσο μόνον 2-3 εταιρίες από την Αθήνα και να παρεμποδίζεται κάθε τοπική δραστηριότητα. Η διαφάνεια και η αξιοκρατία στην επιμέρους διάθεση των χώρων υπαίθριας διαφήμισης και στις τοπικές διαφημιστικές εταιρίες, θα ενισχύσουν και τους ΟΤΑ και τις τοπικές αγορές, που αντιμετωπίζουν ειδικά σήμερα ακόμα πιό μεγάλα οικονομικά προβλήματα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου