31 Μαρ 2010

Νέο χαράτσι 8% στον κλάδο παροχής υπηρεσιών

του Χρήστου Κίτσιου
Πηγή: Euro2day
Δημοσιεύθηκε: 07:50 - 31/03/10

Αναστάτωση και σύγχυση στην αγορά προκαλεί διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, με την οποία επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 8% σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ, που κόβουν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται ποιοι τομείς από τον τεράστιο κλάδο των υπηρεσιών υπάγονται στην παραπάνω υποχρέωση.

Με μια λακωνική και ως εκ τούτου αρκετά ασαφή διατύπωση το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει την υποχρέωση προκαταβολής φόρου από την 1η/7/2010 στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις για την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών άνω των 300 ευρώ. Το ίδιο το άρθρο 6, παράγραφος 10, του υπό ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου δεν λύνει κάποιες από τις δεκάδες απορίες που προκαλεί η παραπάνω ρύθμιση, καθώς αναφέρεται λακωνικά "για όλες τις λοιπές περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών εφόσον οι συναλλαγές ξεπερνούν τα τριακόσια (300) ευρώ, παρακρατούν φόρο με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%)".

Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υποχρεούνται σε παρακράτηση φόρου για τις συναλλαγές που κάνουν με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με την παραπάνω ρύθμιση η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και για συναλλαγές με τρίτους. Με τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη η διάταξη δείχνει να αφορά σε όλο το φάσμα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υπηρεσιών.

Εξαιρούνται μόνο,με τη διά της ατόπου απαγωγής όσοι ήδη προκαταβάλλουν φόρο (π.χ. δικηγόροι, δημοσιογράφοι) καθώς και οι συναλλαγές εταιριών με φυσικά πρόσωπα. Εφόσον η διατύπωση δεν τροποποιηθεί ή δεν απαλειφθεί, τότε το υπουργείο θα πρέπει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με υπουργική απόφαση ή με εγκύκλιο να ορίσει σε ποιες κατηγορίες του ευρύτατου κλάδου παροχής υπηρεσιών αφορά όπως και με ποιον τρόπο και σε ποια τακτά χρονικά διαστήματα θα αποδίδεται ο φόρος.

Στόχος της διάταξης, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, που ρωτήθηκαν από το Euro2day, είναι να τονωθούν άμεσα τα δημόσια έσοδα καθώς η παρακράτηση φόρου θα διενεργείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα αποδίδεται μέσα στη χρονιά. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η ρύθμιση αποτελεί προείσπραξη φόρου ο οποίος θα συμψηφίζεται με τον φόρο που θα προκύπτει ετησίως από το δηλωθέν εισόδημα. Με δεδομένο ότι ο κλάδος παροχής υπηρεσιών (εξαιρουμένων των τραπεζών που δεν θα υπαχθούν στη διάταξη) τζιράρει ετησίως περί τα 60 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών αποσκοπεί στο να προεισπράξει υψηλούς φόρους.

Αν η προκαταβολή ισχύσει για το σύνολο του κλάδου, οι δυνητικοί φόροι βάσει των στοιχείων πωλήσεων της ICAP μπορεί να ανέλθουν και στα 4,8 δισ. ευρώ. Πέραν όμως των τραπεζών, θα εξαιρεθούν και οι συναλλαγές με φυσικά πρόσωπα καθώς και υπηρεσίες που βαρύνονται ήδη από προκαταβολή φόρου 20%.

Απορίες υπάρχουν και για το αν θα επιβληθεί παρακράτηση για συναλλαγές με νομικά πρόσωπα έδρας του εξωτερικού. Για παράδειγμα, σε συναλλαγές ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με tour operators θα βαρύνονται με παρακράτηση φόρου και αν ναι θα αποδίδεται από τους tour operators; Αντίστοιχα ερωτήματα υπάρχουν και για άλλους κλάδους και αυτά θα λυθούν με την υπουργική απόφαση ή με την εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η ρύθμιση προκαλεί ήδη την αντίδραση των εταιριών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, οι οποίες είναι και οι μόνες που αντιλήφθηκαν το νέο χαράτσι, καθώς η λακωνική διατύπωση αποκοίμισε την υπόλοιπη αγορά.

Θα πνίξει τη ρευστότητα της αγοράς η προκαταβολή

Με δεδομένο ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους του ευρύτερου κλάδου παροχής υπηρεσιών βάσει και πάλι των δεδομένων της ICAP ανέρχεται μόλις στο 10%, με ιστορικά στοιχεία, η επιβολή προκαταβολής φόρου απειλεί τη ρευστότητα των επιχειρήσεων σε μια περίοδο μάλιστα όπου ο μέσος χρόνος εξόφλησης φθάνει στους 12 μήνες.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, θα υπάρξουν εταιρίες που θα προκαταβάλλουν φόρο υψηλότερο από αυτόν που θα προκύπτει σύμφωνα με το δηλωθέν καθαρό τους εισόδημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απλώς θα μεταφέρουν για επόμενες χρήσεις πιστωτικό φόρου. Η προκαταβολή επιβάλλεται σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, όπου ο τζίρος υποχωρεί, οι τράπεζες δεν δανείζουν ή αν το κάνουν χρεώνουν τσουχτερά επιτόκια και ο μέσος χρόνος εξόφλησης έχει ξεφύγει, με υπαιτιότητα και του Δημοσίου, στους 12 μήνες (συνυπολογιζομένων των μεταχρονολογημένων επιταγών).

Οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών κινδυνεύουν να υποχρεωθούν να προκαταβάλουν φόρο επί πωλήσεων για τις οποίες δεν έχουν εισπράξει ακόμη λεφτά(!), ενώ τουλάχιστον σήμερα στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο αποδίδουν την προκαταβολή όταν εισπράξουν την οφειλή. Οι εταιρίες θα αναγκαστούν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες τους, τορπιλίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίπτωση στις ελεύθερες ταμειακές ροές τους και το ενδεχόμενο να χρειαστεί να προσφύγουν στον δανεισμό.

Η διάταξη αναμένεται να αιφνιδιάσει δυσάρεστα την αγορά, η οποία δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τη ρύθμιση και βεβαίως τη φοροεπιδρομή που συνεπάγεται, ούτε ακόμη και πως μεγάλοι κλάδοι παροχής υπηρεσιών θίγονται (ξενοδοχεία, διαφημιστικές, εταιρίες εκδόσεων, σειρά ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου