16 Σεπ 2009

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το οξυγόνο της ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας







ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΕΔΕΒΕ
κ. ΝΤΙΝΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "MARKETING WEEK"

Mε αφορμή την αντιπαράθεση ΕΔΕΕ και ΕΕΔΕΒΕ, λόγω της πρόσφατης διευκρινιστικής επιστολής του Υφυπουργείου Τύπου & ΜΜΕ που αναγνωρίζει με εντολή του προς την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και προς την Δ/νση Εποπτείας ΜΜΕ, την ΕΕΔΕΒΕ ως μια από τις δύο πιο αντιπροσωπευτικές Ενώσεις του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με σκοπό την συμμετοχή εκπροσώπων της στις Επιτροπές Αξιολόγησης των διαγωνισμών του Δημοσίου, το περιοδικό Marketing Week δημοσίευσε την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης κ. Ντίνου Κωστόπουλου.

1. Πολλοί εκτιμούν κ. Κωστόπουλε, ότι το όλο ζήτημα ξεκίνησε με την πρόθεση της ΕΕΔΕΒΕ να δημιουργήσει στη βόρεια Ελλάδα ένα όργανο αντίστοιχο του Ινστιτούτου Επικοινωνίας. Τι ακριβώς συνέβη;

Είχα προσωπική επικοινωνία με τον κ. Μαύρο ( τότε πρόεδρο του Ινστιτούτου Επικοινωνίας) στην οποία μου ζήτησε να αλλάξουμε το όνομα του υπό ίδρυση μη κερδοσκοπικού σωματείου μας «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ» γιατί ενδεχομένως να προσκαλέσει σύγχυση με το δικό τους όνομα. Αν και οι σχετικές διεργασίες στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης είχαν προχωρήσει, υπαναχωρήσαμε και αλλάξαμε το όνομα σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. μας, γιατί δεν επιθυμούμε και δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μας να αντιδικήσουμε με κανένα συνάδελφο. Είπα τότε στον κ. Μαύρο, ότι αυτό το βήμα, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο ξεκίνημα και μια γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας των δύο Ενώσεων, στα κοινά προβλήματα και επιδιώξεις του κλάδου. Με έκπληξή μας όμως, λίγες μέρες μετά, δεχθήκαμε 6 εξώδικα (!) για το όνομα του σωματείου μας, πράγμα που καταδεικνύει μια πρωτοφανή α ν τ ι σ υ ν α δ ε λ φ ι κ ή συμπεριφορά. Όπως και αυτή η απροκάλυπτη αήθης επίθεση στο πρόσωπό μου πρόσφατα, με αφορμή την διευκρινιστική επιστολή του Υφυπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. για το θέμα των Επιτροπών Αξιολόγησης στους διαγωνισμούς του δημοσίου. Λυπάμαι ειλικρινά για τις προθέσεις – ελπίζω σύντομα θα καταλάβει ο κ. Μαύρος ότι εκτίμησε λάθος τα πράγματα.

2. Η ΕΕΔΕΒΕ θα προχωρήσει τελικά στη δημιουργία του;

Η Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης & Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος (ΕΕΔΕΒΕ) προχωρά στη δημιουργία του μη κερδοσκοπικού σωματείου της με το όνομα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ διευρύνοντας την δραστηριότητά της στην ελληνική κοινωνία, με βασικούς και κύριους άξονες – στόχους: την Επιμόρφωση, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο. Έχουμε κοντά μας σε αυτήν τη νέα προσπάθειά μας, διακεκριμένες προσωπικότητες αναγνωρισμένης αξίας, όχι μόνον από τον χώρο της Επικοινωνίας, αλλά και εκείνους που έχουν προσφέρει και που συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντικό έργο και δράση στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Μέσα από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε ένα συνεχές δυναμικό έργο, με δράσεις και προγράμματα σε όλους τους τομείς – άξονές του, γιατί εμείς οι άνθρωποι της επικοινωνίας, μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στην προαγωγή και ανάδειξη μιας κοινωνίας καλύτερης, για μας και για τα παιδιά μας.

3. Ωστόσο το σοβαρότερο ζήτημα αφορούσε στη συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσής σας σε επιτροπές αξιολόγησης διαγωνισμών του δημοσίου. Τι ακριβώς σας είπε ο Υφυπουργός Τύπου, κ. Γκιουλέκας; Πιστεύετε ότι υπήρξε παρανόηση από την ΕΔΕΕ;

Διατυπώσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υφυπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε. την άποψή μας για την ερμηνεία του ΠΔ 261/97 διεκδικώντας να σταματήσει η απαξίωση των επιχειρήσεων επικοινωνίας της Περιφέρειας, σε ένα θέμα που όπως γνωρίζετε ο εκπρόσωπός μας έχει συμβουλευτικό μόνον ρόλο και ζητήσαμε τουλάχιστον για τους διαγωνισμούς που διενεργούνται στον Βορειοελλαδικό χώρο, να έχουμε νόμιμα το δικαίωμα εκπροσώπησης. Η Ένωσή μας λειτουργεί από το 1965 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και είναι το πρώτο σωματείο του κλάδου που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας σήμερα περισσότερες από 100 επιχειρήσεις από την Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τα νησιά Βορ. Αιγαίου. Είναι άδικη η τοποθέτηση της ΕΔΕΕ ότι μόνον αυτή εκπροσωπεί τον κλάδο στην Ελλάδα και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι ότι η άποψη μας, επιτέλους εισακούστηκε από το αρμόδιο Υπουργείο. Η διευκρινιστική επιστολή του Υφυπουργείου Τύπου & ΜΜΕ, καθώς και εκείνη της Δ/νσης Εποπτείας Μ.Μ.Ε. της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, αναφέρουν ξ ε κ ά θ α ρ α ότι προς διευκόλυνση των φορέων θα δίδονται οι δύο πιο γνωστές ενώσεις : η ΕΔΕΕ και η ΕΕΔΕΒΕ, πράγμα που σκοπίμως αποκρύπτεται από την ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου της ΕΔΕΕ . Όλα τα άλλα, περί διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και περί «ανυπόστατων, αυθαίρετων και αβάσιμων» ισχυρισμών που επικαλείται η ΕΔΕΕ, είναι πασιφανές ότι δεν αποτελούν «παρανόηση της ΕΔΕΕ» και όπως γνωρίζετε «επεστράφησαν στον αποστολέα» με την ανταπάντηση της ΕΕΔΕΒΕ.
Η ΕΕΔΕΒΕ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της προς το Υφυπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε., γιατί ένα δίκαιο και νόμιμο αίτημα του κλάδου των επιχειρήσεων επικοινωνίας της Βορ. Ελλάδος επιτέλους ικανοποιήθηκε, σε μια περίοδο μάλιστα που όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

4. Εκτίμηση του περιοδικού μας είναι ότι όλα τα ζητήματα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιλυθούν εάν υπάρχει απευθείας επικοινωνία των εμπλεκόμενων πλευρών, με πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης. Εν τέλει, τα συμφέροντα είναι κοινά. Προτίθεστε να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση; Με ποιό τρόπο;

Πολύ σωστά! Με πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης, γιατί τα συμφέροντα είναι κοινά. Θα προσθέσω όμως κι αυτά: Με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια, με συναδελφικότητα και μετριοπάθεια. Οι επιχειρήσεις μέλη της ΕΕΔΕΒΕ είναι μικρότερες σε κύκλο εργασιών, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την οποιαδήποτε μεθοδευμένη απαξίωσή τους από κανέναν. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία λόγο ύπαρξης έχουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές δίνουν καθημερινά οξυγόνο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στις τοπικές κοινωνίες της Ελληνικής Περιφέρειας. Στις επιχειρήσεις μέλη μας, απασχολούμε πάνω 600 εργαζόμενους και δίνουμε δουλειά σε δεκάδες άλλους συναφείς κλάδους, φορολογούμαστε και είμαστε συνεπείς προς τους Νόμους. Διεκδικούμε το κομμάτι που ανήκει στην Ελληνική Περιφέρεια και ως πρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ μαζί με άλλους εκλεκτούς συναδέλφους μου που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, δίνουμε τη μάχη για την επίτευξη κοινών στόχων του κλάδου. Με σεβασμό στους θεσμούς και με την απαιτούμενη αξιοκρατία και αξιοπρέπεια απέναντι σε κάθε επιχείρηση του κλάδου.
Αυτό ζητούμε και από κάθε άλλον συνομιλητή μας. Για λόγους ηθικής και μόνον, μετά από την πρωτοφανή αυτή αντισυναδελφική συμπεριφορά, θα περιμένουμε την αρχή να κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΔΕΕ ο κ. Μαύρος. Η όποια αντιπαράθεση, ίσως στην ουσία να μην υφίσταται, γιατί μπορεί να "πηγάζει" από κακόβουλες και κακοπροαίρετες "Κασσάνδρες" που στοχεύουν σε προσωπικές ιδιοτελείς επιδιώξεις...

5. Θα βλέπατε το ενδεχόμενο κάποιας μορφής σύνδεσης με την ΕΔΕΕ; Ως Τμήμα Βορείου Ελλάδος ή κάτι άλλο που πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αποδώσει; Ή μήπως είναι στρατηγική απόφασή σας, η ΕΕΔΕΒΕ να συνεχίσει με την υπάρχουσα δομή της;

Διάβασα στο Καταστατικό της ΕΔΕΕ ότι προβλέπονται ως «Μέλη» της και …Ενώσεις! Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί κατ’ αρχάς δεν είναι νόμιμο. Γιατί όπως γνωρίζετε, κάτι τέτοιο νομιμοποιείται μόνον σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Ως "Τμήμα Βορ. Ελλάδος" της ΕΔΕΕ ή άλλης μορφής κομάτι της, θα μπορούσε να συσχετιθεί ίσως στο μέλλον η ΕΕΔΕΒΕ, αλλά υπό όρους τέτοιους που θα διασφαλίζουν την συνέχειά της ως ανεξάρτητο και αυτοτελές επαγγελματικό σωματείο που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσαμε όμως τώρα, να αναπτύξουμε συνέργειες και συνεργασίες πάνω σε πολλά κοινού ενδιαφέροντος θέματα. Δεν είναι «στρατηγική απόφασή μας» η ΕΕΔΕΒΕ να συνεχίσει ανεξάρτητη, είναι υποχρέωση και δέσμευσή μας να το διατηρήσουμε αυτό. Γιατί είναι η πρώτη Ένωση του κλάδου που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1965, από τους πρώτους «σκαπανείς» της διαφήμισης : Άλκη Στέα, Ναούμ Βοσνιάκο, Άρη Κυλίτη, Λάκη Μιχαηλίδη, Κώστα Παπαμαυρουδή κ.α.

Το 2010 γιορτάζουμε 45 χρόνια δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς στο «επιχειρείν» του βορειο-ελλαδικού χώρου. Με σεβασμό στους συναδέλφους του χθές και με στόχους για το αύριο, αυτή η γιορτή μας, μπορεί να γίνει «Η Γιορτή της Επικοινωνίας» για όλους. Με την διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια, με "οικοδεσπότες" και την ΕΔΕΕ και την ΕΕΔΕΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου